2009. január 29., csütörtök

Csáth Géza: Napló

Hát nem is tudom.....
Amikor az ember leküzdi az első heveny hányingerét afelett, h. ez az ember mekkora kurvapecér volt és milyen undorító közönnyel volt képes írni a "csábításairól"....akkor jön a hányinger második hulláma amiatt, hogy mindezt orvosként a betegeivel kapcsolatban is elkövette.
De amikor tovább olvastam, már csak szánni tudtam.
Az pedig megdöbbentő volt, ahogy a minden bokorban félrekefélő, folyamatos kangörcsét csak kábítószerekkel kordában tartani képes író átalakult üldözési mániás, féltékenységtől őrjöngő morfinistává.
Részvétet csak a felesége iránt vagyok képes érezni....

Ötkönyves játék

Mamzelle meghívott erre a játékra.
Azóta töröm a fejem rajta.
Nem egyszerű.
Mondhatni képtelenség.
Inkább az 5 kedvenc írómat mondanám.
Tőlük lehet olvasmányt válogatni, nem nagyon nyúlhat mellé az ember:
1. Steinbeck (gondolom ezzel nem lepek meg senkit)
2. Heller, mármint a Joseph. A 22-es csapdája is jó, de az Isten tudja még tizedik olvasatra is tud újat nyújtani. A Gold a mennybe megy pedig meglepően időszerű. Sajnos.
3. Arany. Nem részletezném. Rím, ritmus, szókészlet. Balladák. Hamlet. Toldi. A Családi kört már a fiam is tudja.....
4. Radnóti. Szerelmetes költőm. "Pislogás: Itt alszik kedvesed és vele alszik lába nagyujján a légy is. Vigyázz! fölneveted. Olyan simogató a világ néha mégis. ..."
5. Bächer Iván. Sokkal jobban ír, mint beszél. Vagy úgy is mondhatnám, hogy jobb, ha nem is beszél. Elég, ha hallgat. Aztán megírja....

2009. január 14., szerda

Radnóti Miklós: Két karodban

Magyar 1.
Mobilvers.
Molnár Piroska.
Radnóti Miklós: Két karodban

Két karodban ringatózom
csöndesen.
Két karomban ringatózol
csöndesen.
Két karodban gyermek vagyok,
hallgatag.
Két karomban gyermek vagy te,
hallgatlak.
Két karoddal átölelsz te,
ha félek.
Két karommal átölellek
s nem félek.
Két karodban nem ijeszt majd
a halál nagy
csöndje sem.
Két karodban a halálon,
mint egy álmon
átesem.


Most halt meg egy közeli barátunk.
A lányával beszéltem a minap. Az édesanyja a kezei közt halt meg.
Tudták, hogy meg fog halni. Inoperábilis tüdőrák, agyi áttétekkel. Már nem tudott mozogni, sem kommunikálni. Több hónapja ápolták otthon.
Azt mondta, rettenetesen félt attól, hogy ő lesz ott, amikor az anyukája meghal, de végül így volt jó...hogy ott lehetett.
És hogy valójában az ő számára nem akkor halt meg az anyukája, hanem már jóval korábban. Amikor már nem volt kit felhívni esténként, hogy elmondhassa az aznapi dolgokat, amikor már nem volt kit megkérdezni.....
Hogy ő valójában akkor nőtt fel...felnőtté.

Nem akarok felnőni!

2009. január 4., vasárnap

Jézuska projekt

Minekutána elveimmel ellenkező módon, de a párom ezirányú kérésének engedve karácsony reggelén (hajnali két órás faállítást követően) azzal ébresztettük a dedet, h. menjen gyorsan a nappaliba, mert az éjjel hozott neki karácsonyfát a Jézuska; anyámékhoz menet a lépcsőházban összefutottunk a szomszéddal, aki még csak akkor cipelte felfelé a fenyőjét.
A ded lecövekelt a látványtól és szinte hallani lehetett a kerekek kattogását a fejében....
Meg az enyémben is!
Másfél emeletbe tellett mire előálltam a mesével, hogy a bácsi nem volt jó egész évben, ezért neki nem vitte fel a Jézuska a karácsonyfáját a harmadikra és nem is díszítette fel.
Talán bevette.....

Piroska és a farkas 2.

Vajon okoz-e valamiféle törést a gyerek lelkében, hogy apám a szülésem előtt részletesen kifejtette neki, hogy ".....anya majd bemegy a kórházba, felvágják a hasát, és kiveszik belőle a Kistesót"?

Csak remélni tudom, hogy a ded ennél a résznél nem fűzte hozzá a szokásos "hozsott" megjegyzését, ami arra vonatkozik, hogy "és akkor a vadász hozott nagy köveket, amit bevarrtak a farkas hasába....."

Piroska és a farkas

Vajon hány dioptriás szemüveggel rendelkezett Piroska, h. az elhíresült párbeszéd (Mondd nagymama.....) egyáltalán kialakulhatott?

Kísérlet

Mindeddig nem történtek alapos és mindenre kiterjedő vizsgálatok arra nézve, hogy vajon képes-e egy csecsemő megpukkadni mérgében, amennyiben az őt eddigelé folyamatosan cipelő szülője aljas módon és előre megfontolt szándékkal leteszi egy drága pénzért direkt neki vásárolt és minden kényelmi funkcióval felszerelt bébi pihenőszékbe.
Mindeddig.

Update: Képes.