2008. február 25., hétfő

Twin Peaks

Annakidején kifejezett rajongója voltam a sorozatnak. Tetszett a film egész miliője, maga a hely, a hegyek, a fűrészüzem, a fűrészélező, a rönkszállítók, a vízesés, az erdő.
Tetszett ahogy szép lassan kiderül, h. mindenkinek, még a legártatlanabbnak látszó lakosnak is van valami kisebb-nagyobb sötét titka.
Miközben mindenki azon izgult, h. vajon ki ölte meg Laura Palmert, az egész már rég nem erről szólt, hanem magáról a hangulatról, amit Lynch zseniálisan épített fel apránként, lépésről lépésre vegyítve a krimit misztikus és groteszk elemekkel.
Minden szereplőnek megvolt a maga kis stikkje, senki nem volt teljesen normális. Az egyszerű kisvárosi lét színfalai mögött csúnya dolgok rejtőztek.
Aztán a sorozat vége felé kezdett elszabadulni a pokol. Úgy tűnt, Lynch végleg a lovak közé dobta a gyeplőt. Ha jól emlékszem az utolsó részek mindegyikét más-más emberke rendezte.
De még így is volt egyfajta - még, ha kicsit az őrülettel határos - hangulata az egésznek.

Sajnos annakidején nem láttam az első részt, így nagyon megörültem, amikor a TV újságban azt láttam, h. Twin Peaks. Na, mondom, végre megnézem hogyan is kezdődött.
Hát hatalmas csalódás volt!
Utólag derült ki, h. ez a Twin Peaks, nem Az a Twin Peaks, hanem a Tűz, jöjj velem című mozifilm, amit annakidején jó érzékkel sikerült kihagynom.
Most sajnos belefutottam!
Az csak az egyik gond, h. rettenetes a szinkron, mert nem voltak képesek ugyanazon szinkronszínészeket felkérni, akik a sorozatot szinkronizálták. Ráadásul Laura Palmer, aki elvileg középiskolás, olyan kiélt harmincas-negyvenes női hangot kapott, h. az embernek folyamatos disszonanciaérzése van tőle!
A fő gond, h. úgy tűnik Lynch felügyelet nélkül maradt. Régóta sejtem, h. az amerikai filmipar a perverzek és pszichopaták kedvenc játszótere, de senki másnál nem jön le ez ennyire, mint nála!
Már a Kék bársony is eléggé beteg film volt, de voltak zseniális részei. A Veszett a világ-tól egyenesen hányok. A Twin Peaks, mint sorozat, fogyasztható volt, ha poénnak fogtuk fel itt-ott.
Aztán a Mullholland Drive-ot már csak többszöri nekifutásra tudtam végignézni, pedig az talán még sokkal kevésbé perverz és skizofrén, mint a Tűz, jöjj velem!
Úgy tűnik a Twin Peaks sorozatát elég sokan asszisztálták körül ahhoz, h. ne mehessen el teljesen ebbe az irányba, lehet, h. a befejezést éppen azért csinálták mások, mert Lynch féle verzió nem lett volna szalonképes. Erre megcsinálta a mozifilmet csakazértis!
Kár volt!

Nincsenek megjegyzések: