2007. október 22., hétfő

'56

'56?
Nekem nem jelent túl sokat. Pont abba a korosztályba tartozom, akinek a középiskolában a tanárra bízták, h. mit mond róla. A töritanárunk örült, h. a II. vh-ig eljutottunk a tananyagban.
A családomból senkit nem érintett a dolog, így nem igen került szóba sem a rendszerváltást megelőzően, sem azóta.
Nekem emiatt vhogy nagyobb ünnep maradt március 15 , mint október 23 .

De, ha ünnep, hát legyen ünnep!
Legyen akkora ünnep, mint március 15, mint augusztus 20!
Ünnepeljük meg azok kedvéért, akiknek fontos, akik részt vettek benne, akik utána évekig börtönben ültek, akiknek hozzátartozójuk halt meg a harcok során, akiknek az élete kettétört miatta. Ünnepeljük meg tisztességesen!

Felháborít, h. egyes politikai csoportok megint saját céljaikra akarják felhasználni az ünnepet!
Már az is felháborít, h. ünnepen tüntetni akarnak!
Mit szólnának ők maguk, ha vki tüntetést akarna tartani november 1-én? Ők lennének legjobban felháborodva az ünnep megsértésén!
De ennek ellenére megkapták az engedélyt.
Erre a Hír Tv-n bemondják, h. a rendőrség a zavargások megelőzése érdekében kordonnal vette körbe az Operaházat (ahol a miniszterelnök ma ünnepi beszédet mond), h. megakadályozza a tüntetők átvonulását, akik engedélyt kértek az ottani tüntetésre is, de nem kaptak. A szervezők felszólították a tüntetőket, h. egyenként szivárogjanak át a kordonon, h. elkerüljék a feltűnést!
Már elnézést, de szerintem ez kimeríti az államellenes provokáció/felbújtás fogalmát (de a gyülekezési joggal való visszaélést mindenképpen!)!

Kaptál engedélyt transzparensezni, kaptál engedélyt árpádsávot lengetni, kaptál engedélyt a szádat jártatni. De nem kaptál engedélyt az állam ünnepének a megzavarására!
Nem kaptál engedélyt mások ünnepének a sárbatiprására! Nem kaptál engedélyt arra, h. kisajátítsd a saját jelenlegi politikai problémáidnak ezt az ünnepet! Tüntettél, lengettél, elmondtad, utána menj haza!
Aztán holnap ott fogsz nyivákolni, h. téged megvertek a rendőrök, mutogatod majd a sebeidet, és tetszelegsz az 56-os forradalmárok dicsőségében? Gusztustalan!
Ők teljesen más körülmények közt akartak forradalmat, teljesen más ügy érdekében.
Nem kéne lerángatni őket ebbe a mocsokba! Neked semmi közöd 56-hoz, és az 56-os forradalmároknak sem tehozzád! Hagyd őket békén! Tüntess máskor!

Félreértés ne essék! Semmi kifogásom az ellen, ha vki szót emel az őt ért méltánytalanságok ellen! Sőt, ez a lételemem!
De annak is megvan a maga módja és ideje!
Senkinek nincs joga mások ünnepének a meghittségét tönkretenni!

Nincsenek megjegyzések: