Évek óta próbálok húslevest főzni. Sokféle módszert, sokféle húst, sokféle hozzávalót kipróbáltam már. Mindig vmi lúgos ízű lötty lett az eredménye, aminek alig volt színe.
Ma rájöttem, h. nem a hús, nem a leveszöldség és nem is a fűszerek adják a lényegét, hanem egyetlen, de nagyon fontos dolog: a türelem!
Ezt nem lehet 10 perc alatt megcsinálni, mint a natúrszeletet. Ennek idő kell, mire a csirke az alig pocogó vízben előgyöngyözi magából azokat a rejtett zsírokat, amiben a zöldségek és a fűszerek aromája eggyé olvad a hús kioldódó ízével.
Sajnos a rendelkezésemre álló szakácskönyvek egyikében sem találtam normális, laikusoknak is érthető leírást a tyúkhúsleves elkészítésének mikéntjéről, azonban megint segítségemre sietett a net! Momentán azzal, h. a párom megbízott egyedi, sablonoktól mentes sírcsokorfelirat keresésével a nagymamája koszorújára, és annyira a gépen ragadtam, h. teljesen elfelejtettem a levest.
Mire kimentem megnézni, h. mennyire égett oda, pont jó is lett! :)
2008. január 16., szerda
A jó húsleves titka
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
1 megjegyzés:
további ajánlások:
7 liter alatt el se kezdem. nemcsak bün, hiba is ez alatt húslevest fözni.
magam a csirke-pulyka fele-fele arányt szeretem, kicsit aranyabb színe lesz.
fontos szerintem, hogy a húst elöbb lobogó vízben 5-10 percig elöfözöm, s csak utána rakom át a nagyfazékban lobogó víz-zöldség-füszer lébe... ezáltal a "dzsuva" kifött már a húsból, amit akárhogy tisztítasz, tele van faggyúval és egyéb ízpusztítóval. tapasztalatom szerint sokkal lágyabb, finomabb leves készül így.
a zöldségfronton az egyéni elöszeretet a kérdés, én a zeller, répa és hagyma/póréhagyma mellett csak füszereket és vegetát teszek bele, olyannyira, hogy nem is sózom, azt a vegeta intézi. a blogom egyik decemberi posztján azt hiszem a komplett recept is ott van... ;)
Megjegyzés küldése